Pokrzywa zwyczajna

0
189

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica). Liście i łodygi pokrzywy od pra­dawnych czasów były wykorzystywane do łagodzenia zapalenia stawów w gośćcu i dnie (skazie moczanowej). Kobiety z guzami macicy mogą natomiast wykorzystywać jej właściwości uśmierzające ból.

Sposób przygotowania: Do przyrządzenia naparu należy wziąć łyże­czkę suszonego ziela na szklankę wrzącej wody i parzyć przez 15 minut. Pić nie więcej niż 4 szklanki dziennie. W postaci syropu przyjmować raz dziennie po łyżeczce.

Przeciwwskazania: Nie należy podawać kobietom w ciąży, dzieciom i osobom w podeszłym wieku. Zaleca się zachowanie ostrożności i uni­kanie dotykania parzących włosków rośliny. Duże dawki pokrzywy mogą spowodować rozstrój żołądka.

Dziki Yam (Dioscorea villosa). Korzenie i kłącza tego popularnego ziela od dawna były stosowane do zapobiegania poronieniom. Kobiety cierpią­ce na stany zapalne narządów rodnych ceniły też jego kojące działanie w leczeniu między innymi guzów piersi i macicy oraz endometriozy. Skuteczność tego ziela polega na utrzymaniu równowagi poziomu żeń­skich hormonów. Posiada też ono wiele innych właściwości – ma działa­nie przeciwskurczowe i moczopędne; leczy stany zapalne i może być pomocne w usuwaniu porannych nudności w okresie ciąży.

Sposób przygotowania: Aby sporządzić wywar, należy 1,5 łyżeczki ziela zalać szklanką wody i parzyć przez 20 minut. Pić nie więcej niż 3 szklanki dziennie.

Przeciwwskazania: Kobiety ciężarne nie powinny pić więcej niż szklankę dziennie. Wywaru nie należy podawać osobom starszym i dzie­ciom.