Profilaktyka

0
29

Zaleca się ponadto unikanie pokarmów zawierających cukier rafino­wany i węglowodany – oba te produkty są powszechnie znane jako noto­rycznie zaburzające stan równowagi bakteryjnej w pochwie. Niektórzy żywieniowcy zalecają nawet wyeliminowanie z diety owoców (do chwili ustąpienia infekcji), ponieważ zawierają one cukier w naturalnej postaci. Wielu ekspertów do spraw żywienia uważa też, że infekcję może pogar­szać spożywanie produktów zawierających drożdże, na przykład pieczy­wa i serów z pleśnią, ponieważ zwiększają one ilość śluzu w organizmie. Właśnie z tego powodu wydaje się wskazane wyeliminowanie z diety pieczywa, sera i napojów alkoholowych (również zawierających drożdże). Na powstawanie infekcji Candida albicans ma również wpływ pożywienie zawierające glutaminian sodu, ocet, mleko (zawiera cukier) oraz kawa, herbata (zwiększają ilość wydalanego z moczem cukru), wędzone mięso, ryby i wędliny.

Z drugiej strony znamy wiele składników odżywczych, które działają leczniczo i profilaktycznie w przypadku tego rodzaju infekcji. Witamina C przywraca odpowiedni poziom kwasowości i stymuluje pracę układu immunologicznego. Witaminy A i E łagodzą dolegliwości oraz stymulują układ immunologiczny. Witamina A jest ponadto niezbędna do utrzy­mania zdrowych tkanek. Długotrwały niedobór witaminy B12 może wy­wołać infekcję, dlatego konieczne jest spożywanie produktów o wysokiej zawartości tej witaminy (raczej trudne zadanie dla ścisłych wegetarian). Zaleca się też przyjmowanie witaminy B-complex, która może korzyst­nie przeciwdziałać stanom zapalnym powstającym wskutek zaniku po­chwy w okresie menopauzy. Jeżeli podejmiesz decyzję o przyjmowaniu któregoś z preparatów zastępczych, staraj się raczej unikać witamin na bazie drożdży. Pamiętaj też, że doskonałym naturalnym źródłem witami­ny B-complex są preparaty bioaktywne.

Wspaniałym środkiem zapobiegawczym, o cennych właściwościach leczniczych, jest czosnek. Przyjmowany doustnie, może zniszczyć bakte­rie Candida albicans, ale nie należy go używać w postaci czopków, ponieważ jest bardzo piekący. Codzienne spożywanie czosnku, na przy­kład w postaci bezwonnych tabletek, może być skutecznym środkiem zapobiegania infekcjom.

Jeżeli przyjmujesz antybiotyki, lecząc na przykład zapalenie pęche­rza, wskazane jest picie maślanki lub preparatów zastępczych zawiera­jących bakterie Lactobacillus.